Jouluna 2012

Jätä kommentti

joulukuu 25, 2012 Kirjoittanut marttikoskenkorva

Jouluaattona 2012

Vuoden lopussa monen asian kanssa tehdään tilinpäätöksiä. Mietitään mitä on tehty ja mitä jäi tekemättä. Mitä tehtiin oikein ja mikä meni väärin.

Vaikka Joulun tulisi olla hiljentymisen aikaa, puskee suorittamisen tarve myös juhlaan ja sen rituaaleihin.
Oikeastaan Joulukynttilöiden vieminen haudalle antaa juhlasta hyvän kokonaiskuvan. Useinhan tämän päivän bisnesmaailmassa, työpaikoilla ja jopa harrastuksissa vaaditaan ymmärtämään ”Big picture” muuten ei voi ymmärtää, miksi mitäkin tehtiin ja mitä Sinun tulisi tehdä seuraavaksi.
Kynttilät ovat niitä rituaaleja, jotka tulee tehdä pakkasessa, tuulessa, joskus vesisateessa ja usein pimeässä, kun ei aikaisemmin kerinnyt, kun oli niin monta muuta rituaalia ennemmin, vaikkakaan ei niin tärkeitä.
Haudalla muistaa ”isonkuvan”. Tännehän sitä sitten lopuksi tullaan. Enemmin tai myöhemmin, äkisti tai pitkällisen sairauden uuvuttamana. Odotetusti tai yllättäen. Tullaan kuitenkin?
Nykyisin voi kuitenkin olla, että tuhkat sirotellaan Kyrönjokeen tai lomamökin rantaa tai tunturituulen vietäväksi, joten eihän se olekaan siis varmaa, että tulemme tänne. Miten se muuttaa ”isoakuvaa”?
Ei varmastikaan kovin paljon, jos kuulut kirkkoon ja käyt kuitenkin joskus hautausmaalla, niin täällä sinuakin muistellaan, vaikkeivät maalliset jäännökset olisikaan sukuhaudassa.
Mikä on silloin ”isokuva” jos et kuulu kirkkoon, etkä usko koko tarinaan, joka raamatussa kerrotaan? Se voi olla erilainen, mutta sen koko on kuitenkin sama. Se on ihmisen elämän kokoinen.
Kiireen ja suorittamisen ja rituaalien paineessa tulee siis muistaa, että jokaisen ”isokuva” on saman kokoinen, mutta jokaisella se on itse otettu ja omannäköinen.

Jos ajattelisi, että kukin ottaa elämästään yhden kuvan joka vuosi ja sitten näistä kootaan tuo ”isokuva” niin minkälainen se sitten olisi. Se olisi siis kaikilla aivan erilainen. Vaikka pitkä avioliitto ja perheen yhteiset kuvat voisivat tuoda monen ihmiseen isoon kuvaan samanlaisia osakuvia vuosien varrelta, on niissä kuitenkin lapsuuskuvissa ja vanhuuden kuvissa monesti eroja, joten kuvat olisivat kuin sormenjäljet: kaikki aivan omanlaisensa. Iloitaan siitä.

Siksi meistä on tullut inhimillisiä olentoja ja olemme kukin eläneet oman elämämme ja nauttineet siitä. Monia vuosia toki tutussa seurassa ja kulkien samoja polkuja, mutta omin askelin.

Tänä Jouluna mietin sitä millaisia kuvia minulle niistä vuosista kertyi, kun vuoden kohokohta oli pukinsaapuminen. Kuvissa esiintyy isoisä, äiti, sisaret, Suoma, niin ja se pukki, naapurin Kalle tai Sanna mumma. Kuvista voi päätellä, että oli kylmä ja lunta, eikä kaikki ollut aivan auvoista, isä puuttui. Tai oikeastaan eihän se tule ilmi kuvista, joissa aina hymyillään kameralle ja silloin kuvia piti odottaa viikkoja, ennenkuin saattoi todeta, että silmät olivat kuitenkin kiinni.

Tämä Joulu on ikään kuin välijoulu aikaan, jolloin taas tässäkin pihapiirissä odotetaan vuoden kohokohtaa ja kuviini ilmestyy pienen tauon jälkeen pojanperhe ja lapsenlapset ja joulu palaa vanhaan muottiin. Koskenkorvan kansakoululla on taas kuusijuhla ja kuusen hakeminen on haluttu rituaali, ei pakkopullaa ja se pukkikin tulee vaikka naapurin Kalle ja Sanna mumma ovatkin jo poissa. On uuden kuvan aika.

Sitä ennen sitä kuitenkin pitää vielä suorittaa, asettaa tavoitteita ja ponnistella. Mutta niinhän sen pitääkin olla? Eihän sitä muuten tule sitä valtiovallan vaatimaa kasvua.
Lisää työtä, vähemmän palkkaa ja enemmän kulutusta. Siitä se ”isokuva” vaan laajenee ja turvaa uusien kuvien kehittymisen.

Näin Jouluna tekisi mieli sanoa: eihän tätä elämää nyt nuon eletä. Nautitaan vain tästä hetkestä ja katsotaan huomenna, miten selvitään seuraavasta viikosta. Aina on kuva saatu ja ”isokuva” on sitten aikanaan sen näköinen, kuin oli ollut tarkoituskin.

Ken elää se näkee…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: